Cendawan Tiram Masak Gulai


Sajian untuk 5 orang

Bahan-bahan

* Cendawan tiram - 300gm (potong halus)
* Santan - setengah biji kelapa
* * Bawang merah - 6 ulas
* * Bawang putih - 2 ulas
* * Cili padi - 10 biji
* * Kunyit hidup - 3cm
* * Halia - 2cm
* * Lengkuas - 1cm
* * Ikan bilis - 30gm (boleh diganti dengan kiub ikan bilis)
* Cili giling - 2 sudu
* Serai - 5 batang (separuh diracik, separuh diketuk)
* Daun kunyit (separuh diracik, separuh dikoyak)
* Daun limau purut
* Garam
* Minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Kisar semua bahan bertanda **
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan cili giling sekali. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan, garam dan asam keping. Biar santan mendidih dan kacau sentiasa.
4. Masukkan serai ketuk, daun kunyit yang dikoyak dan daun limau purut. Biar mendidih lagi.
5. Masukkan cendawan, serai racik dan daun kunyit racik. Biar kuah sehingga pekat, boleh diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan