Jenis-Jenis Cendawan


PENGENALAN

Cendawan telah dikenalpasti oleh pakar perubatan sebagai khasiat yang tinggi seperti :
• Ada schizophylian iaitu bahan dalam ubat antitumor dan kanser.
• Tingkatkan sistem imun dalam tubuh.
• Anti radangan
• Anti bakteria
• Anti parasit
• Melindungi hati

Cendawan sekarang dipelbagaikan dalam bentuk kapsul, campuran kopi, suplement kesihatan, kerepek cendawan, cendawan goreng dll.

Tenaga = 37kcal
Air = 89.2 gm
Protien = 3.6 gm
Lemak = 0.7 gm
Karbohidrat = 4.1 gm
Serat = 1.8 gm
Kalsium = 2 mg
Fosforus = 88 mg
Zat Besi = 1 mg
Natrium = 6 mg
Kalium = 195 mg
Vitamin B1 = 0.03 mg
Vitamin B2 = 0.45 gm
Niasin = 1.9 gm
Vitamin C = 9.4 gm

Kalau nak tahu terdapat lebih 2000 jenis spesis cendawan di dunia tapi hanya 25 jenis saja yang
boleh di makan. Kat Malaysia ni ada 7 jenis saja yang boleh dimakan. Antaranya adalah ;



Cendawan Tiram Kelabu (Pleurotus sajor caju)














Cendawan Tiram Putih (Pleurotus florida)












Cendawan abalone ( Pleurotus systidiosus)











Cendawan Shitake (Lentiaus polytricha)












Cendawan Telinga Kera (Auricularia plytricha)













Cendawan Jerami padi (volvovoitlia volcace)













Cendawan Butang (Agaricus spp)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan