Serunding cendawan di MAHA '08

Serdang 14 Ogos (Bernama)- Antara produk yang menarik perhatian di Pameran Pertanian, Kortikultur dan Agropelancongan (MAHA) 2008 yang sedang berlangsung di sini ialah produk daripada cendawan termasuk
serunding, tempura dan tepung. Produk baru ini diusahakan oleh Sinona Shaari, pengasas syarikat Ladang
Genting Permai Resources, yang mengusahakan ladang cendawan dan produk berasaskan cendawan.

Beliau berkata beliau teruja untuk menambah guna kepada cendawan setelah menyedari cendawan tidak dapat
bertahan lama.“Cendawan segar hanya dalam dua hingga tiga hari sahaja. Lepas tu ia akan busuk. Jadi kami fikir
macam mana nak kait untung daripada lambakan cendawan kami. Akhirnya kami buatlah tempura, tepung dan
baru-baru ni kami buat serunding cendawan,” katanya kepada Bernama. Sinona berkata pihaknya kini memproses
serunding cendawan menggunakan tangan dan dalam peringkat perancangan untuk menggunakan mesin bagi
memprosesnya dengan jumlah yang banyak dan cepat.

Satu lagi produk yang didapati menarik di MAHA 2008 ialah minuman rumpai laut bercampur lemon yang dicipta
oleh pengarah syarikat Fitrah Food, Hasim Mohamad. Beliau berkata walaupun terdapat banyak produk
bersasaskan rumpai laut yang mempunyai khasiat kesihatan, tetapi belum terdapat orang yang mencipta minuman
rumpai laut.

“Saya tertarik dengan cincau dan khasiatnya dan terdetik di hati saya bahawa belum ada sesiapa yang mencipta
minuman daripada rumpai laut. Jadi saya membuat keputusan menciptanya. “Produk saya ini tidak mempunyai
bahan pengawet atau pewarna bagi menjamin kesegaran dan kesihatannya. Kini terdapat beberapa pasar raya
besar yang sanggup menerima produk kami dan saya berharap akan mengembangkan pasarannya ke luar negara,”


SUMBER DISINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan